Biliyor musun bugün rüzgarın şarkısını dinledim
Martıların kanat seslerini
Öylesine uçtum doruklarda
Sevgin kanatlarımdı sanki
Gözlerinde yükseldim gökyüzüne
Güneşi gördüm yıldızları birde yüzünde dolunayı
Şiir gibiydin içimde söyledim durdum gizlice
Sen bende birşey var sandın kaygılandın
Bense sana bugün içten içe yandım..
Gecenin bir vakti böylesine güzel bir şiir okudum aklıma Bursa'nın güzellikleri geldi nereye adımı atsam nereye baksam güneşimi görüyordum. Cumalıkızık köyü benim için özel bir o kadar güzeldir.
Bursa'ya ne zaman gelsem Cumalıkızık köyünü görmeden gitmemeye özen gösteririm. Bu gelişimde son yağan yağmurların etkisinden olacak ki yerli ve yabancı turist sayısında azalma gördüm. Aslında benim her geldiğimde gördüğüm yetersiz ve bilgisiz elemanların hala kendilerini yetiştirmiş olmaması.Tüm bunlara rağmen,
Cumalıkızık son yıllarda Türkiye'de değil dünyada da adından bahsettiren osmanlı
dan kalan evleri ile dikkat çekmekte. güzel bir gün geçirmek isteyen yerli ve yabancı turistlerle dolu. 1300 yıllarında Uludağ eteklerinde kurulan bu güzel köy sizi güzellikleri karşılayacaktır. Cumalıkazık köyü sizleri 2 tarihi çınarla karşılayacaktır. Gölgesinde çaylarınızı yada kahvelerinizi yudumlarken büyük keyif alacağınızdan eminim.
Köy meydanında köy geçmişine ait eşyaların sergilendiği bir de müze (Cumalıkızık Etnografya Müzesi) bulunur. Köyde, Haziran ayında "Ahududu Şenliği" yapılmaktadır. Ünlü "Cumalıkızık evleri" moloz taş, ağaç ve kerpiçten yapılır, genelde üç katlıdır. Üst katlardaki pencereler kafesli veya cumbalıdır. Ana giriş kapılarındaki kulplar ve tokmaklar dövme demirden yapılır. Evler sarı, beyaz, mavi, mor renklere boyalıdır. Evlerin arasında kaldırımsız, taş döşeli, çok dar sokaklar bulunur.
Köyün camisi, caminin yanındaki Zekiye Hatun Çeşmesi ve tek kubbeli hamamı Osmanlı devrinden kalmadır. Köyde, Bizans devrinden kalma bir kilise kalıntısı da bulunur. Köyde narenciye, ceviz, kestane yetişir.
Tarihi dokusu nedeniyle sık sık dizi ve film çekimlerine sahne olur. Örnek olarak Kurtuluş Savaşı'nı anlatan Kurtuluş dizisi, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu anlatan Kuruluş dizisi ve son olarak başrolünü Emrah İpek'in oynadığı Kınalı Kar dizisi burada çekilmiştir. Bu güzelliklerin yanında yöresel halkının sizlere sunduğu doğal yiyecekleri alıp gidebilirsiniz. Buranın en önemli özelliği her konak da yada evlerde misafirler için hazırlanan köy kahvaltıları mevcut canınız hangisinde yemek isterseniz orada nefis bir ziyafet çekersiniz kendinize...Bu arada aman dikkat edin bazı uyanık konaklar sizi bir kaç çeşit kahvaltı ile gönderebilir.. Aldıkları bu para ile çok daha iyi kahvaltı yapabilirsiniz...mesela 25 çeşit kahvaltı veren bir konakla 10 çeşit kahvaltı veren konağın fiatı da aynı 25 TL.
Bu güzel evleri sizi anlatmak gerekirse köyün 270 evinden 180 tanesi sağlam, 150’sinde yaşanmakta. Evler genelde 3 katlı olup birinci katlar avlu şeklinde burada gezmeye gelenler ağırlanmakta.
Mahremiyeti korumak için evlerin dışardan içi görülmeyecek şekilde inşa edilmiş; pencereler kafesli ve cumbalıdır..
Cumalıkızık köyüne gitmek için Bursa'nın doğusunda, Ankara karayolunun 10. kilometresinden Cumalıkızık'a, Bursa Santral garajdan minibüs ve belediye otobüsleri aracılığıyla yaklaşık yarım saatte ulaşılabilmektedir.
YORUMLAR