Değerli okurlarımız geçtiğimiz hafta bu konuyu masaya yatırmış bazı bilgileri sizlerle paylaşmıştım. Ancak edindiğim bilgilerden daha önce bana ulaşan bilgilerde eksikler ve yanlışlar tespit ettim. Bu nedenle de konuyu önemi nedeniyle tekrar gündeme getirmek zorunda kaldım. Amacım eleştirmek değil, bazı dinamikleri harekete geçirerek, Afyon Devlet Hastanesi’nde açık kalp operasyonlarının rutin olarak yapılmasına katkıda bulunmaktır. Neticede ben Afyonluyum ve sağlık camiasına aralıksız 32 yıl hizmet verdim. Çevremizdeki bizden küçük iller ve Afyon’daki özel bir hastane şakır şakır açık kalp ameliyatları yaparken Afyon Devlet Hastanesi’nin bu vakaları yapmaması benim kanıma dokunuyor. Üstelik çevre illeri de kıskanıyorum. Ben bu konuya hassasiyetle bakarken Hastane idarecilerinin bu konuda hiç gayret göstermeyip sessiz kalmaları ise ayrı bir merak konusu.
HASTANEDE AÇIK KALP AMELİYATI YAPABİLECEK ALTYAPI VAR
Sevgili okurlarımız ; Afyon Devlet Hastanesi’nin bu vakaları yatırıp operasyonlarını gerçekleştirebileceği bir alt yapısı var. Çok büyük harcamalarla bu birim oluşturuldu. Yine bu operasyonları yapacak 6 Kalp Damar Cerrahisi uzmanı da var. Üstelik bunlardan Op.Dr.İlker Alat Amerika ihtisaslı olup Doçenttir. Üstelik bu birim oluşturulduktan sonra da 38 açık kalp ameliyatı gerçekleştirildi. Hepsi de başarı ile gerçekleştirilen bu operasyonlardan sonra neredeyse 1 yıla yakın zamandır Afyon Devlet Hastanesi’nde açık kalp ameliyatları yapılmıyor. Sistemin kurulması ile birlikte fırtına gibi 38 vaka yapan bu birim aylardır neden ameliyat yapmıyor ?
İMAN TAHTASI HASTANEDE VARDIR
Değerli Afyonlu hemşerilerim konu ile ilgili şöyle bir araştırma yaptım dondum kaldım. Zira kalp ameliyatı olması gereken hastalara “ ameliyat için göğüs kafesini açtığımız bir alet var, bu bizde olmadığı için ameliyatları yapmıyoruz “ deniliyormuş. Güler misin, ağlar mısın ? Eski hastanede 20 yıl ameliyathanelerden sorumlu teknisyen olarak çalıştım. Cerrahi aletler konusunda engin bilgilere sahibim. Eğer gerçekten çalışanların ifade ettiği alet yokta ameliyat yapılamıyorsa ( ki buna inanmıyorum ) söyleyecek söz bulamıyorum. Adı geçen testereye tıp dili ile Elektrikli Sternum Testeresi denilir. Halk arasında “ iman tahtası “ denilen ve tıbbi ismi Sternum olan göğüs kemiğini kesmeye yarar. En kalitelisinin fiyatı 3-4 bin dolar civarında olup Türkiye’de de imalatı yapılmaktadır. Testere alınamıyorsa aynı işi gören ve fiyatı 200-300 TL olan Gigli teli denilen bir alette vardır. Aslında Trilyonlar harcayıp KVC birimini kurup kısa sürede 38 vaka yapan bir hastanenin adı geçen aleti parasızlık nedeniyle temin edememesi eşyanın tabiatına aykırıdır. Her şeyi bir tarafa bırakın olmayan ameliyatlar nedeniyle yoğun bakımda görevlendirilen hemşirelerin nöbetlerindeki “ yoğun bakım farkı “ nı kesseniz adı geçen 2 aletten birisini alırsınız. Ama önce istemek gerekir..!
AMELİYATLARIN YAPILMASINI ENGELLEYENLER Mİ VAR
Şimdi “ bu ameliyatların yapılmasını istemeyenler mi var ? “ diyeceksiniz. Evet var değerli okurlarımız. Dr.İlker Alat’ın varlığından rahatsız olan birileri Açık Kalp Ameliyatlarının yapılmasını istemiyorlar. Birimin faaliyete geçmesi ile birlikte yapılan 38 vakanın yapanı Dr.İlker Alat..Şimdi ise İlker Alat bazı kesimlerce küstürülmüş vaziyette. Küskün Alat kabuğuna çekilmiş vaka yapmıyor. Peki o vaka almıyor, yapmıyor diğerleri yani geride kalan 5 Kalp Damar Cerrahisi doktorları neden açık kalp yapmıyorlar ?
ÖZEL HASTANEYE VAKA GÖNDERİLDİĞİ BİLİNİYOR
Devlet Hastanesinden Afyon’daki özel bir Hastaneye de vaka gönderildiğini cümle alem biliyor. Koskoca Devlet Hastanesi var iken bir vakanın özel hastaneye transferi birilerinin ayıbı olmuyor mu ? Olan hadise Devlet Hastanesinde kİ konunun muhatabı olan kesimi acaba nasıl etkiledi ? Buna cevap verebilecek birileri var mı ? Rahatsızlık duymuyorlar mı ?
KALP HASTALARI OLMASA HASTANE NE GÜZEL OLURDU
Herkesin bildiği gibi bir zamanlar devrin Milli Eğitim Bakanı “ şu okullar olmasa maarifi çok kolay idare ederdim “ demiş ya, bunu Afyon Devlet Hastanesine de uyarlayabiliriz “ şu kalp hastaları olmasa idareciler koltuklarında ne rahat otururlardı “
HASTALAR AFYON’DAKİ ÖZEL HASTANEYE BÜYÜK ÜCRETLER ÖDÜYOR, TOBB İSE ALMIYOR
Değerli okurlarımız Devlet Hastanesine başvuran hastalar ya büyük ücretler ödeyerek ( ki ücret alınmaması gerekir ) Afyon’daki özel bir hastaneye, yada Ankara’daki TOBB hastanesine giderek ( oraya da Afyon’dan çok hasta gittiği için Afyon Hastanesi diyorlar ) 5 kuruş vermeden ameliyat oluyorlar.
DOÇ.DR.İLKER ALAT ÜNİVERSİTEYE GİDİYOR
Bu yazımda bir haber daha vereyim sevgili okurlarımız ; küstürülen Doç.Dr.İlker Alat duyumlarıma göre bir Üniversiteye gidiyor. Onu operasyon yapmaya soğutanların ve küstürenlerin gözü aydın. O gidiyor o halde meydan sizin yapın şu vakaları da hastalarımız dışarı gitmesin. Biz de sizlerle gurur duyalım. Eğer gerçekten ameliyatların yapılmamasına sebep olan Sternum testeresi yok idiyse ( o 38 vakayı neyle yaptılar bilmiyorum ) bu yazıdan sonra idare o aleti alacaktır mutlaka. Bekliyoruz. Göndermeyin şu hastaları artık sağa sola.
YORUMLAR