Tüm kredi kullananlar bilirler.. Eğer bankalardan herhangi bir nedenle kredi alıp ödememişseniz, ilgili banka verdiği kredi karşılığı olan parasını geri tahsil için yasal yol olan ‘icra’ işlemlerini başlatır.. Bu anlamda da neyiniz var neyiniz yoksa haczeder ve icrai işlem uygular.. Nedir icrai işlem..? Tüm mal varlıklarınıza el koyulması demektir..
Buraya kadar her şey normal.. Peki, nedir anormal olan..?
Anlatayım:
Bu sefer Afyon'da yukarda anlattığımın tersi olmuş vatandaş, bir bankanın Afyonkarahisar şubesine haciz uygulattı. Evet,evet yanlış okumadınız, bir bankadan alacaklı olan A.G alacağını tahsil edemeyince yasal yollara başvurarak X. Bankası aleyhine icra işlemleri başlattı.. Peki, olay nasıl gelişti ona bakalım:
ÖZEL BANKALAR VATANDAŞA ÖDEME YAPMAYA YANAŞMIYOR
Bildiğiniz gibi gerek hakem heyetleri, gerekse mahkemeler ve Yargıtay, bankaların müşterilerine kredi verirken ‘masraf’ adı altında tahsil ettikleri paraların yine krediyi çekenlere iadesi konusunda karar almışlardı.. Kamu bankaları bu kararlara uyarak müşterilerine masraf adı altında kestikleri paraları müracaat etmeleri durumunda güçlük çıkarmadan ödemeye başladılar. Ancak özel bankalar ise adı geçen paraları ödememek için hemen her yola başvurarak müşterileri ile mahkemelik oldular. Bu kez de mahkemelerin aleyhlerinde verdikleri kararlara uymayarak müşterilerinin paralarını ödememeye çalıştılar.
DİLEDİĞİN YERE ŞİKAYET ET, ÖDEMİYORUZ
Değerli okurlar;
Yukarıda anlatmaya çalıştığım benzeri bir olayın kahramanı A.G'dir.. A.G özel X.Bankasından kredi kullanmış, yasanın çıkması ile de kendisinden ‘masraf’ adı altında kesilen paralarının iadesini tüketici hakem heyeti yoluyla hak etmiştir. Ancak adı geçen banka karara itiraz etmiş. ‘Biz böyle bir kredi vermedik, adı geçen şahsı da tanımıyoruz’ diyerek yerel mahkemede dava açmıştır. Adı geçen bankadan kredi çektiğini ikinci kez ispatlayan A.G., davayı kazanmıştır. Alacağının tahsili için X. Bankasına giden A.G, “Dilediğin yere şikayet et, ödemiyoruz "cevabı ile karşılaşır. Bütün köprülerin atıldığını gören A.G hakkını yasal zeminlerde aramaya karar verir ve adı geçen banka aleyhine icra işlemi başlatır. 23 Mart 2016 Çarşamba günüde A.G’nin avukatı görevli icracılarla bankaya giderek haciz işlemlerini başlatarak veznelere el koyarlar. O saatte banka kalabalıktır ve kısa süreli panik yaşanır. “Banka iflas etmiş” söylentisi çıkar ve herkes parasını kurtarmanın derdine düşer. Neticede para ödenir ve icra işlemleri kaldırılır.
BANKA JET HIZI İLE KREDİ KARTINI İPTAL ETTİ
Peki, olayın çözülmesi ile her şey düzelmiş mi..? Hayır tam tersine başka hoş olmayan şeyler gelişmiş..Alacaklı A.G aynı zamanda adı geçen bankanın kredi kartını DA kullanmaktadır. Olayın olduğu günün akşamı evinin ihtiyaçlarını temin için bir AVM’ye girerek alışveriş yapar ve ilgili bankanın kartını kasaya verir.. Ancak görevli kasiyer kartın ‘müsait’ olmadığını söyler. Banka intikamını almış jet hızı ile A.G'nin kartını iptal etmiştir. A.G kasaya başka bir kart vererek ödemeyi yapar. Peki, şimdi ne olacak..? A.G bu meseleyi onur meselesi haline getirmiş durumu Bankalar Birliğine götürmeye hazırlanmaktadır. Netice alır mı bilmiyorum ama yakından tanıdığım A.G, bu işin peşini kolay kolay bırakmaz. Neticeyi sizler kadar bende merak ediyorum.
YORUMLAR