CEMRE NEDİR NE ZAMAN DÜŞER..?
Kışın soğuk günlerinde eskiler sık sık zemheri ve Cemre kelimelerini telaffuz ederler. Kış ayları için bazı yakıştırmalarda yapılır; “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek sapı yaktırır” gibi.. Sonucunda arzulanan Kış aylarının biran evvel biterek bahar ve yaz aylarının gelmesidir.. Havaların ısınması ve baharın gelmesi bazı sembollere dayandırılmıştır nedir bu semboller..? Önce havaya daha sonrada 7’şer gün ara ile suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemreler. İlk cemrenin 19-20 Şubat günleri havaya düştüğüne inanılır. Cemrelerin daha sonra 26-27 Şubat’ta suya,05-06 Mart tarihlerinde ise toprağa düştüğüne inanılır.
CEMRE BAHARIN MÜJDECİSİDİR
Cemreler Kasım günlerinden Hızır günlerine yani Kıştan Bahara geçişin müjdecisidir de denilebilir.. İnsanlarımız cemrelerin düşüş sırasına göre önce havanın daha sonrada su ve toprağın ısındığına inanırlar. Ancak bilim adamları bu teorinin yanlış olduğunu savunurlar. Nedeni ise güneş ışınlarının önce toprağı ısıttığını ve yansıyan ışınların havayı ısıttığı inancıdır.. Doğru mudur, değil midir bilinmiyor.. Cemre Arapça bir kelimedir ve “kor” yani “ ateş “ anlamını taşır. Halk arasında cemrelerin düşmesi ile birlikte Hıdrellez ve Nevruz kutlamalarının takvimi çalışmaya başlıyor..
CEMRELER EDEBİYATIMIZDA DA YER ALMAKTADIR
Bazı kesimlerin inançlarına göre cemreler düştükten sonra baharın müjdecisi olan Hıdrellez ve Nevruz kutlamaları yapılmalıdır. Her iki oluşumunda kardeşlik bağlarını güçlendireceğine inanılır. Aslında son yıllardaki görünüm bu değildir.. Tam tersine bu günlerde, özelliklede Nevruz kutlamalarında hoş olmayan ve istenmeyen olaylar olmaktadır.
Cemrelerin düşmesi Türk kültür ve edebiyatında da yer almaktadır. Osmanlılar döneminde divan şairleri önemli kişiler için övgü dolu şiirler yazarlardı. Bu şiirlere ise “Cemreviye” denirdi.
Yine eskiden Anadolu’da yıl, yani sene halk takviminde “ Kasım “ günleri ve “Hızır “ günleri, yani kış ve yaz diye ikiye bölünürdü. Miladi takvime göre “Kasım” günleri yani kış ayları 8 Kasım-5 Mayıs arası idi ve 179 gün sürüyordu. Kasım günleri 4 yılda bir Şubat ayı 29 çektiği zaman 180 gün oluyordu..
CEMRENİN BİR CİN OLDUĞUNA İNANILIRDI
Hızır günleri yani yaz günleri ise 6 Mayıs, 7 Kasım arası oluyor ve 186 gün sürüyor. Özetlemek gerekirse Cemrelerin düşüşü Kasım’dan Hızır’a yani kıştan yaza geçişin bir sembolü olarak kabul ediliyor.. Eski kültürlerde ise Cemrenin bir Cin olduğuna, gökyüzüne yükseldiğine ve ardından gökyüzünden süzülerek buzların üstüne düştüğüne, buzları erittiğine ve daha sonra da toprağa karıştığına inanılırmış.
Allah’ın izni ile 19-20 şubatta ilk Cemre havaya düştü, arkasından su ve toprağa düşecek cemreler gelecek.. Ben bu vesile ile de bol ve bereketli bir yaz ayları diliyorum.
YORUMLAR