Başlık belki dikkatinizi çekmiş olabilir ; çiğ köfte safsatası 2 ..Neden 2 ? Çünkü daha önceki yazdığım gazetede bu konu ile ilgili çok geniş bir araştırma yaparak konuyu okuyucularımızla paylaşmıştım ve “ piyasada satılan sözde çiğ köfteler insan sağlığına % 100 zararlıdır “ demiştim.
Analizi yaparken çiğ köftenin tarihçesinden başlıyarak etli ve piyasada satılan etsiz çiğ köftenin nasıl yapıldıklarını ve maliyetine kadar açıklamıştım. Bu konudaki yazım neredeyse 1 yılı geçkin süre önce yayımladım. Fakat dönüp şöyle bir baktığınızda o günden bu güne değişen bir şey olmadığını görürsünüz. Şehrimizdeki çiğ köfte satıcılarının sayısının azalmasını beklerken tam tersine sayılarının arttığını adım başına yeni işletmelerin oluştuğunu görüyoruz. Sağlığa bunca zararı olan ve çiğ köfte adı altında üretilip satılan başka bir gıda maddesi var mı bilmiyorum. Ben kilosu 3-5 Türk Lirasına malolan ve tüketiciye neredeyse 60 Türk Lirasına satılan sözde çiğ köfte ile ilgili can alıcı ve dikkati çeken birkaç bilgiyi aktarmak istiyorum.
Aslında bizler çiğ köftenin et ile yapıldığını biliriz. Etli çiğ köfte Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da çok fazla tüketilen ve sevilen bir gıda maddesidir. Et ile yapılan çiğ köfte bekletilmez yapımının akabinde tüketilir.
Değerli okurlarımız uyanık bir gıda maddeleri üreticisi şimdi piyasada su gibi satılan etsiz çiğ köfteyi üretti. Ürettiği bu sözde çiğ köfte hemen tüketilmeyi ön görmüyordu. Aynı ilaçlarda olduğu gibi son kullanma tarihi vardı. Üstelik bu köftelerin üretim yeri İstanbul olup oradan tüm Türkiye’ye bayilere gönderiliyor. Ülke genelinde franchising sistemi ile çığ gibi çoğalan bayiler haftada 1-2 defa gelen çiğ köfteleri süslü ve albenisi olan iş yerlerinde fahiş fiyatlarla satıyorlar. İş yerlerinde ise” bilmem kim usta” gibi sözde çiğ köfte üreten kişilerden bahsediliyor. Aslında Türkiye’nin hemen hemen her yanında tüketilen çiğ köftelerin içinde bildiğimiz sıradan gıda maddeleri bulunuyor. Nedir bunlar ? Etsiz çiğ köftede ; Bulgur,Kuru Soğan,Sarımsak,domates salçası,sıvı yağ,tuz,pul biber,toz biber, isot, taze soğan,maydanoz,et tadı vermesi için Et Bulyon ve üretimin olmazsa olmazı Çin Tuzu. Velhasıl baharat ve acılı gıdaların et bulyon ve çin tuzu ile karışımının adı olmuş çiğ köfte. Burada iki önemli madde hakkında bilgi vermek istiyorum ; Et Bulyon kırmızı et ve tavuk etinin karışımı ile elde ediliyor. Tıbbi formülü MSG yani Mono Sodyum Glutomat.Sözde çiğ köfteye et tadı verdiği gibi karışımın katılaşmasını da sağlıyor, üstelik insan sağlığına da son derece zararlı bir madde. Çin Tuzu ise sözde çiğ köftede mutlaka bulunması gereken bir madde. Üstelik sağlığa zararlı olduğu Dünya Sağlık Örgütünce de tescillenmiş bir madde.Çiğ köftede katılaşmaya katkı sağlayan bu madde gözün Retina tabakasında harabiyete sebep olduğu gibi şeker hastalığının nedenlerinden birisi. Ayrıca Çin Tuzu obezite’ye yani şişmanlığada neden oluyor.
Sevgili okurlarımız zaman zaman yerel basında da tanık oluyoruz bu konuda ki yeni açılan iş yerlerine. İşin üzücü tarafı hiçbir özelliği olmayan,üstelik insan sağlığına zararı isbatlanmış olan baharat ve salçadan mamul sözde çiğ köfte işletmelerinin ilin ileri gelenlerince açılış kurdelasının kesilmesidir. Doğrusu ben bu meseleyi içime sindiremiyorum. Bu tür gıda maddesi satanlara karşı insanlarımızı uyarmalıyız,yemesinler bu çiğ köfteyi.
YORUMLAR