HACAMAT NEDİR..?
Değerli okuyucularımız; son zamanlarda telefonlara gelen mesajlarda ‘Hacamat’ yapılması ile ilgili bilgiler verilmekte, insanların mutlaka hacamat yaptırmaları istenmektedir. Aslında başlangıcı 5 bin yıl öncesine dayanan hacamat, hayatımıza son 10 yıldır ciddi anlamda girmiştir. Hacamatın Mısır’da başladığı var sayılmakta, oradan da Yunanlılar ve Romalılarca da benimsendiği söylenmektedir. Yine tıp bilim adamlarına göre hacamat, Ortadoğu kültürünün bir parçasıdır. Üstelik Hipokrat’a ait hacamat ile ilgili metinlerin olduğu da söylenmektedir. Hacamat uygulaması 18’nci yüzyılın sonlarına doğru Avrupa’da adeta zirveye ulaşırken, 20 yüzyılda bu ilgi ciddi anlamda azalmıştır.
HACAMATIN YAPILIŞINI İZLEDİM
Hacamat, bu işlemi uygulayanlar tarafından alternatif tıp olarak tanıtılmakta, bir çok hastalığın tedavisinde tatbik edilen bir uygulama olduğu söylenmektedir. Ana teması vücuttaki atık maddelerin ve kirli kanın alınmasıdır. Ama nasıl..?
1979 yılında Ankara’nın şirin ilçesi Kızılcahamam Devlet Hastanesi’ne 1 ay süre ile geçici görevle görevlendirilmiştim. Bir gün oradaki görevli bir personel “bugün bir vakaya hacamat uygulayacağım” dedi. Merak ettiğimi ve görmek istediğimi söyledim. Personel beni de beraberinde hacamat yapacağı eve götürdü. Hacamat yapılacak şahıs şiddetli baş ağrılarından şikayetçi idi. Hacamatı yapacak olan ve beni oraya götüren personel çok şey biliyormuş hal ve hareketleri ile adamın başındaki saçları bir ustura ile kazıdı, ortaya çıkan saçsız deriye de aynı jiletle ince ince çizikler attı. Adamın yüzü gözü kan revan içinde kaldı. Bir sargı bezi ile de başı sıkıca sardı. Dayanamadım sordum: Sen şimdi ne yaptın..?
Aldığım cevap ise “Hacamat” oldu..
HACAMATIN ANLAMI EMMEK, ÇEKMEKTİR
Aslında hacamat son derece hijyenik şartlarda ve uzman kişilerce yapılan bir uygulamadır. Her önüne gelenin yapabileceği bir uygulama değildir. Öncelikle hacamatın yapılacağı alan çok iyi tespit edilmelidir. Tespit edilen noktaya hacamatı yapacak olan şahıs yani ‘Haccam’, bir bisturi ile ince çizikler yapar ve bunların üzerine vakumlu kupa yapıştırır. Kupa vakum etkisi ile çizik atılan bölgedeki sözde kirli kanı çeker. Kupa ile yapılan bu işlem sonucunda vücuttaki toksinlerin ve kirli kanın vücuttan atıldığına inanılır. İşlemi erkek yapıyorsa ‘Haccam’, kadın yapıyorsa ‘haccame’ adı verilir. Arapçada kupa terapisine ‘El-Hicame’ denir. Anlamı emmek, çekmek vücudu eski sağlıklı haline döndürmektir.
HACAMATIN FAYDALARI VAR MI?
Hacamat aklınızın estiği zaman yapılan bir uygulama da değil. Onun da yapıldığı ay ve günler var.. Hacamat, Hicri ayların 17-19-21 ve 23’üncü günleri yapılması gerekiyor. Usulüne uygun yapılan hacamatın faydaları şu şekilde sıralanmaktadır: Kan dolaşımını canlandırır, kandaki ve dokulardaki toksinleri atar. Hormon bezlerini temizler, enerji akışını sağlar, beslenme ve oksijenlenmeyi artırır, ödemleri çözer, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Uygun koşullarda yapılan hacamat işlemleri sonucu Baş ağrılarının giderilmesinde yüzde 97.12, bel soğukluğunda yani Gonore’de yüzde 84, kireçlenmede yüzde 94.6, şizofrenide yüzde 96 başarı elde edildiği ileri sürülmektedir. Bu oranlar neye göre çıkarıldı bilmiyorum, ancak müthiş bir şey..
HİCRİ AYLAR NELER?
Bu arada Hicri ayları da yazmakta fayda var. Hicri aylar da miladi aylar gibi 12 aydır. İsimleri 1-Muharrem, 2-Sefer, 3-Rebiül evvel, 4- Rebiül ahir, 5-Cemaziyelevvel, 6- Cemaziyelahir, 7-Recep, 8-Şaban, 9- Ramazan, 10- Şevval, 11-Zilkade ve 12-Zilhicce. Tıbbi tedaviden şaşmamak gerekir diyorum.
YORUMLAR