phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

İHSANİYE’YE ÖNCE GELEN KAZANIR

                İHSANİYE’YE ÖNCE GELEN KAZANIR

 

1968 yılı. Afyon Sağlık Koleji’ni birincilikle bitirdim. O yıllarda okulu ilk 3 içinde bitirenlerin tayinleri istedikleri yere yapılıyordu. Annemin ve babamın İhsaniye’de oluşları nedeniyle bir dilekçe vererek buraya tayin istedim, atamam hemen yapıldı. İhsaniye’ye o yıllarda kamu görevlileri gitmek istemiyorlardı. Bu şirin ilçede elektrik, su ve doğru dürüst yol yoktu. Ulaşım bir zulümdü. Tüm olumsuzlukları bilerek istedim bu atamayı. O günden bu güne tam 49 yıl, neredeyse yarım asır geçti, İhsaniye ile bağlarımız kopmadı, hatta daha çok gelişti. Dürüst ve son derece temiz insanları nedeniyle İhsaniye’nin çok daha iyi yerlerde olmasını hayal ettim. O yıllarda hiçbir sosyal aktivite olmayan İhsaniye’de bugün bir çok etkinlikler yapılıyor.

Yazdığım konuda siyasi bir içerik olmamasına özen gösteriyorum. Bu cümleyi neden kurdum  Bugün Eskişehir için Sn. Yılmaz Büyükerşen nasıl bir şans ise İhsaniye Belediye Başkanı Sn. Şaban Çabuk da bir şanstır.

İhsaniye 1959 yılında Demokrat Parti iktidarında ilçe yapılır ve o dönemdeki merkez nüfusu iki yüz seksen kişidir. Hatta İhsaniye için aile meclislerinde falan “İhsaniye kaza ile kaza oldu” diye espriler yapılır.

İHSANİYE NÜFUSU ARTIYOR

Son seçimlerde belediye başkanı seçilen Şaban Çabuk, göreve başlar başlamaz iki slogan geliştirir. Öncelikle “Büyük İhsaniye’yi yaratıyoruz” diyen Başkan daha sonra bu slogana “İhsaniye’ye önce gelen kazanır” demeye başlamıştır. Çünkü Başkan Çabuk yerinde duramayan, üretken ve azimli birisidir .Göreve geldiğinde  3 bin 500 civarlarında olan ilçe nüfusu bugün 4 bin 500 civarındadır. Bunun nedenini sorduğum Sn. Başkan “Ben göreve geldiğimde Belediye yılda en fazla 6 yapı ruhsatı verirken bu sayı şimdilerde  140-150 civarındadır” dedi. İfadesine göre daha düne kadar ilçe merkezinde en fazla 2 katlı binalar var iken bugün alınan yapı ruhsatları 4-5 kat civarındadır. Bu da ciddi anlamda nüfus artışını beraberinde getirmektedir. İlçede kamu görevi yapan birçok görevli İhsaniye’de birçok çok katlı bina inşa etmişlerdir. Bugün İhsaniye’de 100 metrekare binalar 100 bin TL iken,130 metre kare binalar da 130 bin liradır. Afyon’da aynı ölçülerdeki binalar 2 misli fiyata alıcı beklemektedirler.

İHSANİYE KAPLICALARI’NA DOĞRU

Başkan’ın en büyük ideali İhsaniye’ye termal su kazandırmaktı. Göreve geldiği günden bu yana amansız bir mücadele verdi. Neticede sıcak su aramaları ile ilgili ihale yapıldı ve konusunda uzman olan ve Afyon merkezde de sondaj çalışmaları yapan Ortacalı bir firma İhsaniye’de de çalışmalara başladı. Bugün itibariyle 520 metreye inildi. Yüklenici firmanın tespitlerine göre çalışmalar 800 metreye ulaştığında 45 ile 60 derece bir suya kavuşmak garanti. Bu çalışmalar 620 bin liralık bir  para ile ve Belediye’nin kendi imkanları ile yapılıyor. Çok büyük bir aksilik olmaz ise 2 ay sonra çıkacak suyun değerlendirilmesi adına ilçede kaplıca yapımı çalışmaları başlayacak. Muhtemelen önümüzdeki yıl “İhsaniye Kaplıcaları” kavramı hayatımıza  girecek. Şimdiden hayırlı olsun diyorum.

Dedim ya Belediye Başkanı Şaban Çabuk iktidar partisinden olmamasına karşın tüm imkanları karşılayarak ilçeyi yaşanır bir kent haline getirmeye çalışıyor. Başkan bu sefer de güneş enerjisi elektrik üretme santralı yapımı işine el atmış. Konu öyle basit bir konu değil. Hem elektrik üreteceksin hem de bu üretilen elektrik nedeniyle Belediye’ye gelir temin edeceksin, üstüne üstelik sistemin yapılışı nedeniyle de borç ödeyeceksin. Öyle kolay bir iş değil. Ancak Sayın Başkan yenilgiyi kabullenmeyen, tam tersine tuttuğunu koparan bir kişidir. Şöyle bir toparlarsak; sistemin toplam maliyeti 2 milyon 58 bin Türk Lirasıdır. Yer teslimi 2 ay önce yapılmış olup sistem 14 Aralık’ta bitirilmiş olacak ve faaliyete geçecektir. Sistemin yapımında kullanılan Türk Malı malzemeler KDV’den muaftır. Sistemin ağırlığını ithal malzemeler sağlamaktadır. Yurt dışından gelen malzemeler sistemin ağırlığına hitap edecek olan parçalardır ve ithalde KDV yüzde 18’dir. Şu anda tesisin büyük bölümü tamamlanmış olup Kayseri’den gelecek güneş panelleri beklenmektedir.

İHSANİYE’DE GELİŞMELER SÜRATLE DEVAM EDİYOR

İhsaniye Belediyesi üretilen elektriği OEDAŞ’a satacak, karşılığında aylık 27 ile 35 bin lirası bir gelir elde edeceklerdi. Belediye sistemi yapan firmaya 30 yıl boyunca aylık 17 bin TL taksitle borç ödeyecektir.

Sayın Başkan konuşmamızda yeni belediye binası inşaatının başladığını söylemesi ve Afyon – İhsaniye arasındaki yolun sıcak asfalt ile kaplanması çalışmalarının devam ettiğini söylemesi İhsaniye’yi iyi ve yakın tanıyan ben için bir şaşkınlık vesilesi oldu diyebilirim. Düşünün bir zamanlar ilçe olduğunda 280 nüfusu olan ve yokların şehri olan İhsaniye’de gelişmeler süratle devam ediyor. 1959’dan bu yana yapılmayan birçok icraat şimdiki Belediye Başkanı Şaban Çabuk döneminde adeta zirve yapmıştı. Başkanı bu çalışmaları ve İhsaniye’ye kazandırdıkları nedeniyle kutluyorum. Ayrıca yarattığı muhteşem Çaltepe tesisleri Show TV’ye konu olmuş ve yapılan çekimler yakında yayınlanacakmış.

Geçtiğimiz yıl kaleme aldığım bir yazıda Sn. Başkanın “Büyük İhsaniye” söylemini aklım sıra tiye almıştım daha sonra da yapılanları gördükten sonrada Başkandan özür dilemiştim. Bugün ise Başkana inananların başında ben geliyorum. İnanıyorum: Başkan İhsaniye’de çok daha güzel şeyler yapacaktır. Çünkü “çalışmak” onun karakteridir.

                                                  AFYON VE HAVA KİRLİLİĞİ

1970 yılında Karabük SSK hastanesinde görev yapmak üzere sözleşme imzalamıştım. Bir müddet hastanede yatıp kalkacak, daha sonra da evimi getirecektim. Yenişehir denilen semtte bir lojman vermişlerdi. Şehrin her tarafında yükselen bacalardan gök yüzüne alevler yükseliyor yukardan resmen  “kurum” yağıyordu. Akşam üzeri burun deliklerinizden aşağıya resmen kurumlar sallanıyordu. Sabah giydiğiniz atlet, gömlek, kazak gibi şeyleri ertesi gün giymeniz söz konusu olamazdı. Zira giydiklerinizde bir günde simsiyah olurdu. Üstelik de çok pahalı bir şehirdi. Anca en önemli konu “Hava Kirliliği” idi. 15 gün dayanabildim ve sözleşmeyi feshederek döndüm ve daha sonrada Afyon Devlet Hastanesine atanıp emekli oluncaya kadar çalıştım. Bundan 5-8 yıl öncesine kadar Afyon’da da dayanılmaz bir hava kirliliği vardı. Afjet ve Doğalgaz’ın devreye girmesi, kaliteli kömürün zorunlu kullandırılması şehrimizde hava kirliliğini büyük ölçüde azalttı. Ancak kış aylarında sabah erken saatlerde Kurtuluş Caddesinden Afyon Kalesine şöyle bir bakın, kaleyi net göremezsiniz, çünkü nereden geldiği belli olmayan kirlilik insanların başına resmen çöküyor. Önceki günkü gazetelerde ve internet haberlerinde Afyonkarahisar Avrupa’nın en çok hava kirliliğine muhatap olan  10 şehir içinde yer alıyor. Neden dersiniz acaba ?

 

                                  

YORUMLAR

  • 0 Yorum