KİM HAKLI?
Sanıyorum 1978 veya 1979 yılıydı. Tam olarak hatırlamıyorum. Sıcak bir Mayıs ayı Pazar günü öğle saatleri idi. Evdeydim, kapının zili çaldı gelen alt katımızda oturan, Çağlayanspor’dan takım arkadaşım, o dönemde ise Afyon Beden Terbiyesi Bölge Müdürü olan Oruç Çete’ydi. “Haydi Uşak’a gidelim çok güzel maç var” dedi. Oynanacak maçta Uşak mutlaka galip gelmeliydi, mağlubiyet ve beraberlik halinde Uşak 3. lige düşüyordu o nedenle Kütahyaspor’u mutlaka yenmeleri gerekiyordu. Kütahya’nın düşmemesi için bir beraberlik yetiyordu. Galibiyet ise ballı börek olurdu adeta.
PENALTI TANSİYONU BİRAZ DÜŞÜRDÜ AMA…
Hazırlandım ve hemen yola çıktık. Uşak Stadyumuna vardığımızda nasıl bir ateşin içine geldiğimizi anladık. Stad ful doluydu ve taraftarlar her an patlamaya hazır el bombası gibiydiler. Ne yalan söyleyeyim bir an oraya gittiğime pişman oldum. Ancak yapacak bir şey de yoktu, gitmiştik bir defa. Uşak Bölge Müdürü bizi şeref tribününe oturttu. O da çok huzursuzdu, bir olay çıkabilir endişesi taşıyordu. Maçın hakemi o yılların en meşhur hakemlerinden birisi olan Orhan Cebe idi. O yoğun duyguları yaşıyorduk ki maç başladı ve daha beş dakika dolmadan Uşakspor’un 4 numarası rakibe attığı kasti tekme yüzünden kırmızı kartla oyundan ihraç oldu ve Uşakspor’u rakibi karşısında 10 kişi bıraktı. Bu nedenle de taraftar hakem aleyhine anormal derecede tezahürata başladı. Derken birinci devre dolarken 45’nci dakikada kazanılan penaltıyı gole çeviren Uşakspor 1-0 öne geçti. Tansiyon da biraz düşmüş oldu. Devre arası taraftarlar maçın hakemine verdiği penaltı nedeniyle methiyeler yazdılar. Hakem şimdi iyi olmuştu!
KİMİN KİME VURDUĞU BELİRSİZDİ
İkinci yarı golle başladı. Kütahyaspor’un 10 numaralı oyuncusu Levent on dakika içinde arka arkaya iki gol atarak Kütahya’yı 2-1 öne geçirdi. Atılan bu gol olayların başlangıcı için adeta bombanın pimini çekmişti. Hakem maçın sertleşmesi ve Uşakspor’lu futbolcuların rakibe kasti olarak tekme atmaları üzerine Uşakspor’dan iki oyuncuyu daha oyundan ihraç etti, etti etmesine ama olaylar da başladı. Hakem soyunma odasına kaçtı, taraftarlarda tel örgüleri yıkarak saha içine indiler. Ortada bir can pazarı vardı, kimin kime vurduğu belirsizdi. Aniden başlayan olaylar polisi çaresiz bırakmıştı. Durum vahimdi ve olaylar bir türlü bastırılamıyordu. Polis sis bombaları atmış, havaya silah sıkıyordu. Ama nafileydi. Hatta olaylar gittikçe büyüyordu. İşte ne olduysa o anda oldu. Bir jandarma üsteğmen emrindeki 2 manga asker ile olayların içine daldı. Bir anda o insanlara azgın boğa gibi saldıran Uşakspor’lu taraftarlar çil yavrusu gibi dağıldılar ve olaylar yatışmaya başladı. Futbol ile ilgili sohbetlerimizde bazen bu ve buna benzer bir konu gündeme geldiğinde hep şunu söylerim: Devlet her zaman 18 yaşındadır. İsterse kuş uçurtmaz, yeter ki istesinler! Peki, neden durduk yerde 40 yıl önceki bir konuyu yazma ihtiyacını hissettim?
SALARSPOR’UN HAKKI GASP EDİLMİŞTİR
Biliyorsunuz hafta sonu futbolseverler için bayağı hareketli geçti. Afyon Süper Amatör Ligi Şampiyonunu belirleyecek Salarspor-Emirdağspor maçı Salar’da oynanması gerekiyordu. Emirdağspor güvenlik sorun olacak diye ilgili birimlere bir dilekçe ile başvuruyor ve müsabaka Afyon Arena Stadı’na alınıyor. Tüm Salar ayakta ve isyan ediyorlar.. Karar İl Güvenlik kurulu tarafından alınıyor. Buraya kadar uygulanan prosedür doğru. Ancak alınan karar bürokratik açıdan doğru, içerik açısından yanlıştır. Bu oynanacak maç ne bir play-off, ne de kupa finalidir. Tek ayaklı bir maç olsa böyle olabilirdi. Burada resmen Salarspor’un hakkı gasp edilmiştir.. Madem Salar stadı güvenli değildi sezon boyu nasıl maç oynattınız bu statta?Yazık değil mi Salarspor’a? Geçelim onu bu karar Salar insanını incitmez mi? Salar stadında şimdiye kadar kime ne yapılmış? Aslında bütün bu sorular daha da artar. Benim de kişisel kanım, Salarspor’a haksızlık yapıldı. Suçları bir kasaba takımının buralara kadar gelmesi mi? Bu maç istenirse, Salar’da oynatılabilirdi.
SALARSPOR GALİP
Afyon’da oynanan maçta denk kuvvetlerin mücadelesi şeklinde bir oyun oynandı. Salarspor, beraberlilikle bitirmeye çalışırken, 61. dakikada kazandığı penaltıyı Hüseyin vasıtasıyla gole ç.evirip maçı 1-0 galip bitirdi ve Afyonspor şampiyonu olarak Şuhut Hisarspor ile BAL için play-off oynamaya hak kazandı. Maçta centilmenlik ön plandaydı. Salaspor’dan Salih, Oğuzhan, Bekir ve Ertuğrul, Emirdağspor’dan Fuat, Ekrem, Osman, Onu maçın yıldızıydılar. Maçın 88. dakikasında Salarspor, 90+5’te Emirdağspor mutlak gol pozisyonundan yararlanamadılar. Maçın hakemi neticeye yönelik bir hareketi olmadı. Sakin ve rahat maç yönetti.
YORUMLAR