1923 yılıdır,komşu İlimiz Uşak’ta 65 yaşlarında olan Nuri Şeker isimli bir vatandaşımız pancarı kazanlarda kaynatır,kabuklarını soyup rendeler,ağaçtan yapılmış makinalarda rendelenmiş pancarı sıkar bir şerbet elde eder.Bu şerbetin içine kireç ayranı katıp karışımı sabaha kadar ekletir.Sabahleyin kireç altına çökmüş şerbeti başka kazanlara aktarır ve bununla köpüklü helvayı ( çöven helvası ) elde eder. Nuri şeker pancardan şeker elde edilebileceğini ve bunun için de bir şeker fabrikasının gerekli olduğunu bilmektedir. Bu amaçla da Nuri Şeker köy kasaba demeden dolaşmakta yumurta tavuk vs.toplayıp paraya çevirmektedir. Nuri Şeker’in bu hamleyi yaptığı dönemde Mustafa Kemal Atatürk ile İsmet İnönü Uşak ve Alpullu’ya şeker fabrikası yapımı için meclisten karar çıkartırlar. Uzun çalışmalar sonucunda 26.10.1926 tarihinde Alpullu,17.12.1926 tarihinde Uşak şeker fabrikaları işletmeye açılır. Uşak şeker fabrikasının önünde halen Nuri Şeker’in bir büstü bulunmaktadır. Yıllar geçse de Uşak halkı Nuri Şeker’i unutmamıştır. Bu iki şeker fabrikasını Türkiye’nin pancar üretilen yerlerdeki Şeker Fabrikaları izledi. Pancarımız para ederken çiftçimizinde yüzü güldü. Temeli yumurta,tavuk vs.ile atılan bir fabrikadan modern fabrikalara ulaştık. Bu anlamda da 1977 yılında Ülkemizin ve Balkanların en büyük ve modern şeker fabrikası şehrimizde açıldı. Türkiye’deki tüm şeker fabrikalarında 2017 yılında 15.750 kişi çalışmakta idi. Bunun 2800 ü memur kalanı ise işçi olarak çalışıyorlardı. Ne hikmettir bilinmez 2000 yılında Şeker Fabrikalarının özelleştirme kapsamında satışına karar verildi ve 9 fabrika satıldı ve bu arada Türk Şeker kuruldu. Fakat kalan fabrikaların satışından falan da vazgeçilmedi. Dolayısı ile satışa söz konusu fabrikaların çalışanları tabir caiz ise yıllardır diken üstünde oturdular ; acaba bizim fabrikalar ne zaman satılacak diye ?
Geçtiğimiz hafta 14 fabrika için daha satış kararı çıktı üstelik satışa çıkarılan bu fabrikalar kar edenlerdi. 14 Fabrikanın yer aldığı bu listede Afyon fabrikası da var. Özelleştirme idaresi başkanlığı ( ÖİB ) 14 şeker fabrikasının satış yöntemi ile özelleştirilmesi için ihale açtı. İhale Nisan ayı içersinde yapılacak. Afyon fabrikası için talipler 18 Nisan’a kadar teklif verecekler.Afyon şeker fabrikasının geçici teminatı 5 Milyon Tl olarak belirlendi.
Satılacak 14 fabrika ;
Afyon,Alpullu,Bor,Burdur,Çorum,Elbistan,Erzincan,Erzurum,Ilgın,Kastamonu,Kırşehir,Muş,Turhal ve Yozgat olarak belirlendi. Satılacak fabrikaların bulunduğu il ve ilçelerde satış kararına müthiş bir tepki var. Fabrikaların satılması ile fabrika çalışanları,işçiler,nakliyeciler ve birçok ilgili kişi maalesef mağdur olacaklar. Şeker İş Sendikası özelleştirmenin iptali için Danıştaya dava açtı,netice merakla bekleniyor. Şehrimizde ise olaya C.H.P milletvekili Burcu Kösal ve MHP il Başkanı Karagöz dışında göze batan bir tepki yok. Oysa zaman zaman “ biz Afyon sevdalısıyız “ Afyon’a borcumuzu ödemek istiyoruz “ Afyon halkına hizmet,hakka hizmettir “ diyen birileri vardı ve bugün gıkları çıkmıyor. Neden yeterince tepki koyulmuyor anlamak mümkün değil.
Uzağa gitmeye gerek yok ; Çay ilçemiz ve Seka olayına şöyle bir göz atın. Seka özelleştirilip satılmadan önce muhteşem bir Çay ilçemiz vardı. Fabrikanın satılması ile birlikte hem çalışanlar perişan oldu, hem de Çay ilçemiz ekonomik olarak çöktü,göçverir hale geldi ve eski canlılığından esre kalmadı. Yarın Şeker Fabrikasının satılması ile birlikte binlerce kişi mağdur olacak. Bu oluşuma birileri dur demiyecek mi ?
YORUMLAR