Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde, Zafer Kalkınma Ajansı tarafından “2011 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı” kapsamında düzenlenen “Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı”, Ahmet Necdet Sezer Kampusü 3. Eğitim Binası Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Üç oturum halinde gerçekleştirilen toplantıya AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Özmen’in yanı sıra kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğretim elemanları katıldı.
MALİ KAYNAK SAĞLAMAK EN BİLİNEN GÖREVİMİZ
Toplantının ilk oturumunda “Bölgesel Kalkınma” başlıklı bir sunum yapan Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Özmen, “Ülkemiz genelinde İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasına göre tanımlanan 26 adet ‘Düzey 2’ Bölgesinde Kalkınma Ajansları kurulması öngörülmüş ve bunlardan birisi olan Zafer Kalkınma Ajansı; Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerimizi kapsayan ve ‘TR33’ olarak sınıflandırılan bölgede hizmet vermek üzere 2009 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile 5449 Sayılı Kanuna bağlı faaliyet göstermek üzere kurulmuştur. Böylece ülkemiz genelinde Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) koordinasyonu ile kurulması öngörülmüş toplam 26 Kalkınma Ajansı arasındaki yerini almıştır. 5449 Sayılı Kanun, ajansların işleyişini ve koordinasyonunu ilgilendiren bir yasadır. Kalkınma Ajanslarının kuruluş amacını ve fonksiyonlarını dört maddede toplayacak olursak, öncelikle bu ajansların kuruluş amacı “Düzey 2″ Bölgelerinde planlama ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinin icraatıdır. İkinci önemli görevi, bölgedeki aktörler arasında işbirliği ağları oluşturarak, bölgenin gelişmesine ve kalkınmasına bütün kesimlerin ortak bir şekilde katkı sağlamasına imkan tanıyan ve bununla ilgili faaliyetlerini yürüten, finanse eden bir kuruluş olarak karşımıza çıkıyor. Bugün geldiğimiz noktada bölge üniversiteleri ile Ajans arasında bir işbirliği platformunun temelleri atılmış durumdadır. Üçüncü yönümüze bakacak olursak, bölgemize dışarıdan gelecek yatırımcıları bölgeye çekmek ve onlarla ilgili her türlü yasal konuları takip etmek ve hızlı bir şekilde sonuçlandırmak üzere çalışmalar yapmak da yükümlülüklerimiz arasında yer almaktadır. Son olarak bölgedeki birtakım kurumların ve işletmelerin belli amaçlar ve hedefler doğrultusunda projelerine mali kaynak sağlamak da en çok bilinen görevlerimiz arasındadır” dedi.
KALKINMADA EKOLOJİK DENGE GÖZETİLECEK
Dr. Özmen, “TR33 Bölgesi Bölge Planı” adı ile bir plan hazırladıklarını da ifade ederek, “TR33 Bölgesi Bölge Planı, Zafer Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanmış ve DPT Müsteşarlığı tarafında onaylanmış, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Manisa illerinin kapsadığı coğrafi bölgeye ait ilk bölgesel plandır. Plan, kalkınmada ekolojik dengeyi gözeterek rekabet gücünü arttıran, katma değer üreten, bilgi temelli ekonomisi ile kalkınma sürecini hızlandıran, özgüveni ve yaşam kalitesi yüksek, gelişen ve öğrenen bir bölge olma vizyonu çerçevesinde hazırlanmış olup, Ajans tarafından 2010-2013 yılları arasında çıkılacak mali ve teknik destek programlarına esas oluşturacaktır. Plana basılı ve internet ortamında olmak üzere iki şekilde ulaşılabilir” şeklinde konuştu. Toplantı, Dr. Yılmaz Özmen’in Zafer Kalkınma Ajansının destek programlarıyla ilgili bilgi vermesinin ardından Zafer Kalkınma Ajansından Gıda Mühendisi Nurten Aksu ve Ekonomist Uzm. Ramazan Tunç’un sunumlarıyla devam etti. Kurtuluş
YORUMLAR